info@dedokterinevenwicht.nl | 06-38308893
Kennisbank

Werkdruk in de zorg: Samen naar een duurzame toekomst

18 november 2024 | door: Frits van der Wurff

De zorgsector onder druk

 

De cijfers liegen er niet om: de werkdruk in de zorg neemt toe, terwijl het tekort aan professionals groter wordt. Volgens het CBS groeit dit tekort naar meer dan 240.000 in 2033. Tegelijkertijd verlaten veel zorgprofessionals de sector vanwege hoge werkdruk en een verstoorde werk-privébalans.

Maar deze uitdagingen bieden ook kansen. Wat als we werkdruk zien als een uitnodiging om leiderschap en samenwerking te herdefiniëren? Bij De Karkoele en De Dokter in Evenwicht geloven we in oplossingen die zowel zorgprofessionals ondersteunen als werkplezier verhogen.

De feiten: een uitnodiging tot actie

golfje

Arbeidsmarkttekort en vacatures

Volgens het CBS groeit het tekort aan zorgprofessionals van ruim 80.000 in 2024 naar meer dan 240.000 in 2033. Dit onderstreept de noodzaak om niet alleen nieuwe zorgmedewerkers aan te trekken, maar ook de huidige professionals te behouden.

Cijfers https://www.azwinfo.nl/ 2023

Uitstroom van personeel

Bijna 70% van de uitstroom in de zorg komt door professionals die overstappen naar een andere sector. Werkdruk en een gebrek aan werk-privébalans spelen hierin een grote rol. Hoe kunnen we dit samen veranderen?

Werkdruk in de zorg

De werkdruk in de zorg is hoog. Zo geeft 46% van de GGZ-medewerkers aan dat de werkdruk veel te hoog is. Dit benadrukt dat er niet alleen meer capaciteit nodig is, maar ook betere ondersteuning voor zorgverleners.

 

Persoonlijk leiderschap: de sleutel tot verandering

golfje

Werkdruk begrijpen en aanpakken

 

Werkdruk gaat verder dan een tekort aan collega’s. Het vraagt om een visie die verder kijkt dan cijfers. Zorgprofessionals willen gehoord en gesteund worden. Persoonlijk leiderschap kan hierbij een cruciale rol spelen: het geeft mensen de tools en mindset om evenwicht te vinden in een uitdagende werkomgeving.

Samen bouwen aan veerkracht

Onderzoek toont aan dat dienend leiderschap medewerkers helpt zich gesteund en gewaardeerd te voelen. Dienend leiderschap, zoals onderzocht onder meer door Cho et al. (2020), toont aan dat een leiderschapsstijl die zich richt op empathie en ondersteuning bijdraagt aan een hogere betrokkenheid van medewerkers. Dit draagt bij aan:

Betere samenwerking: Teams die werken vanuit vertrouwen en gedeelde waarden.

Meer veerkracht: Minder ziekteverzuim en uitval.

Groter werkplezier: Een omgeving waarin waardering centraal staat.

Met een focus op persoonlijk leiderschap maken we werkdruk niet alleen bespreekbaar, maar ook beheersbaar in de gevolgen ervan. Dienend leiderschap gaat verder dan het verminderen van werkdruk; het draait om een cultuur waarin respect en verbinding centraal staan.

Werkdruk en personeelstekorten in de zorg vereisen een gezamenlijke aanpak. Door leiderschap opnieuw te definiëren en persoonlijk leiderschap te stimuleren, leggen we de basis voor een gezonde en inspirerende werkomgeving.

Meer weten over dienstbaarheid en leiderschap? Lees ook onze blog op de site van dekarkoele.nl: persoonlijk leiderschap en dienstbaarheid .

Wil jij ontdekken hoe persoonlijk leiderschap en werkdruk samenhangen?

      Neem contact op en laten we samen bouwen aan de zorg van morgen.

Heb je een vraag?

Stuur ons een e-mail, maak gebruik van het contact formulier.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
* berichten worden beveiligd verstuurd en voldoet aan de medische beveiligingswet